Majoitus yhteistyössä Hostal Balerin kanssa

Hostal Baler, hyvää ja edullista asumista vuodesta 2004

Vielä niitä sentään jossakin on! Siis aivan oikeita perheyrityksiä, jossa pari kolme sukupolvea puhaltaa yhteen hiileen ja pitää paikkaansa hyvällä menetyksellä suurten ketjujen puristuksessa. Sellainen on Hostal Baler, kahden palkatun työntekijän ja yhden perheen hotelli.

  • Omistajat: Aviopari José Bayo ja Montserrat Soler ja heidän kolme aikuista lastaan
  • Työntekijät: Omistajien lisäksi siivoja ja yöportieeri.
  • Huoneet: 15 kpl. Huoneissa suihku, televisio ja langaton nettiyhteys. Aamiainen kuuluu aina hintaan.

Kivijalkakauppiaasta hotellinomistajiksi

Hostal Baler perustettiin vastoin kaikkia liike-elämän sääntöjä. Bayon perheessä ei hallittu espanjan ja katalaanin lisäksi muita kieliä, markkinoinnista tai matkailualasta puhumattakaan. Silti päätettiin perustaa oma hotelli. Hotellin perustamisessa ei konsultteja kuunneltu, vaan syyksi riitti oma kokemus ja maalaisjärki.

Oli vuosi 2002. Maalta, Teruelin maakunnasta, Bayon perheen isoisän kotikylästä Aldehuelasta saapui tuttavan tuttava opiskelemaan Barcelonaan. José Bayo, isoisä, otti asiakseen asuinpaikan etsimisen opiskelijalle, tosin huonolla menestyksellä, sillä hyvää ja edullista majapaikkaa ei löytynyt. Lyhyen miettimisen päätteeksi Bayon perheessä tehtiin päätös. Koska hyvää ja edullista hotellia ei Barcelonassa kerran ollut, sellainen perustetaan itse. “Paras päätös mitä meidän perheessä on koskaan tehty”, José Bayo, poika, myhäilee hotellinsa ala-aulassa.

Balerin aamiainen: fruta, café con leche, tostadas, jamón, queso, yogur, té, cereales, zumo de naranja

Bayot hyppäsivät tuntemattomaan. Isoisän vuonna 1968 avaama kivijalkaruokakauppa myytiin ja lihatiskin ja kassakoneen takaa siirryttiin hotellin vastaanoton taakse suurinpiirtein kylmiltään. “Eihän meillä mitään hotellialan koulutusta ollut, mutta perusasiat ovat samat asiakaspalvelussa alalla kuin alalla. Asiakkaan on oltava tyytyväinen”, Montserrat Soler tähdentää.

Hostal Balerilla menee hyvin. Oveen käännetään “ocupado”- kyltti tämän tästä. “Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että asiakkaita on riittänyt”, Jose Bayo sanoo ja alkaa käännellä paksua kansiota täynnä asiakkaiden lähetämiä postikortteja. Hotellinpitäjät ovat myös ystävystyneet asiakkaiden kanssa “Näiden kanssa käytiin syömässä ja näiden kanssa risteilyllä. Nämä kutsuivat meidät kotiinsa Kanarialle”, Bayo esittelee.

Vaikka hotellit ketjuuntuvat ja pienet perheyritykset ovat yhä harvinaisempia myös Espanjassa, Hostal Balerissa uskotaan lujasti tulevaisuuteen. “On seurattava aikaansa. Kun me aloitimme, markkinoimme viidakkorummun kautta. Nyt meidät löytää netistä. Esimerkiksi www.booking.com-sivusto antoi Hostal Balerin asiakaspalautearvosanaksi 8,1, mikä on loistava ja kannustava tulos”, Bayo kertoo. Montreserrat Solerin mielestä heidän perusperiaatteensa pätee yhä eikä sitä ole syytä muuttaa tuumaakaan. “Asiakkaille on tarjottava hyvää ja edullista asumista”.